News

”Het is op dat moment dat een gefluit het geluid domineert. Een grijze massa die als een projectiel naar beneden komt slaagt een eend, neergeslagen als een hoop pluimen… ik loop naar de prooi en neem zijn lichaam in mijn handen; het levenloze dier was een massieve massa… ik kijk in de lucht, en daarboven zie ik de sterke jager rondcirkelen, een klein puntje in de wolken. Ik was verwonderd toen ik begreep dat er een wezen bestond dat superieurder was dan ik mij had kunnen inbeelden, in duikvlucht even snel als de bliksem, sterk genoeg om een nek van een eend te breken in volle vlucht. Immobiel, accepteer ik in nederigheid het geschenk dat de natuur mij heeft gegeven. Ik wist niet dat eeuwen geleden een nederige jager in deze omstandigheden de inspiratie heeft gevonden om te starten met een van de nobelste vormen van de jacht: de valkerij”

Felix Rodriguez de la Fuente, een van de grootste valkeniers van de 20ste eeuw

 

Wat is valkerij?

Het is de kunst van jagen en wild vangen door de agressie, de kracht en de snelheid te gebruiken van roofvogels voor ons eigen profijt en niet met behulp van onze vuurwapens.

Dezer dagen is het ook het demonstratie geven, de bestrijding van dieren die een overlast betekenen voor de mens en omgeving, een deel van de valkerij. Met behulp van roofvogels worden in gebieden waar de dieren een overlast geven, weggejaagd.
Deze kunst word al meer dan 2 eeuwen voor J.C. beoefend in China, Azië en het Midden-Oosten. Het is maar in de 8ste eeuw in Europa doorgebroken.

Vergeet niet dat de kunst van de valkerij niet enkel kan geleerd worden door het lezen van boeken, of foto’s te bekijken. De tips en de ervaring van een ervaren valkenier zijn onmisbaar en ook een eigen ervaring is van levensbelang.
De relatie tussen roofvogel en mens is niet natuurlijk en moet dus groeien, om een goede samenwerking te hebben tussen de valkenier en zijn vogel.