De hoek van de bijenteelt

Peter Otte is een imker die zijn passie voor bijen heeft gekregen op 12jarige leeftijd en met een paar kasten is begonnen in zijn tuin.  Vastbesloten zorgde hij voor de goede gezondheid van zijn bijen en de kwaliteit van zijn Belgische honing, en bouwde hij zijn imkerij verder uit tot de 1ste professionele imkerij van België. Om de goede kwaliteit van zijn honing en de gezondheid van zijn bijen te verzekeren heeft hij samen met zijn familie besloten zijn bedrijf te verhuizen naar het dorpje van Graide midden in de Belgische Ardennen. Hij verzorgt meer dan 200 bijenkasten verdeeld over heel België om een productie van 6 ton honing in 18 verscheidene soorten honing met zorg in hun potjes op jullie ontbijttafel te serveren.

 

 

We kennen allemaal de honing die we in onze koffie doen of die we op brood smeren om een goede zoete smaak te hebben en vooral omdat we allemaal weten dat het goed is voor de gezondheid. Maar kent u alle eigenschappen van honing? We weten dat honing kan helpen bij een verkoudheid of keelpijn, maar hij kan veel meer dan dat. Honing is de nectar van een bloem die door bijen is getransformeerd en veel bloemen hebben al bekende eigenschappen die in deze worden overgedragen. Dit verklaart waarom de lindenhoning een eerder rustgevende honing is die slapeloosheid kan verlichten, dennenhoning de hoest en keelpijn kan verlichten, heidehoning zal helpen voor de rust en nieren te ondersteunen en kastanjehoning is goed voor het hart en het bloed. Maar ook de eenvoudige honingen kunnen ons helpen zoals paardenbloesemhoning verlichting brengt bij gal- en nierstenen en de lever ondersteunt. Honing bevat niet alleen de eigenschappen van de bloem, zij zijn ook antiseptisch en bevorderen de genezing, daarom wordt honing vaak op snijwonden en zelfs brandwonden gesmeerd. Hij is ook voedend voor de huid en het haar, dit is de redenen waarom hij vaak wordt aangetroffen in zorg- en schoonheidsproducten. Maar honing heeft ook een positief effect op cholesterol en wordt in sommige crèmes voor acne gebruikt. Als we honing consumeren tijdens het drinken van alcohol tijdens een feestje, kan het zelfs, afhankelijk van de persoon, een kater verlichten. Honing kan de schadelijke effecten van alcoholische dranken beter bestrijden door de eliminatie ervan in het bloed te versnellen. Honing kan ook je atletische prestaties verbeteren, omdat hij bij een training één van de meest effectieve koolhydraten ter beschikking stelt. In tegenstelling tot andere soorten zoetstoffen, wordt honing gemakkelijk verteerd en vervolgens in een stabiel tempo in het metabolisme gelost. Dus honing is veel meer dan een snoepje om op een broodje te eten of een betere smaak aan je koffie te geven.